Huize Frankendael:

 

DE CURSUS SOCRATISCH GESPREKSLEIDER:

 

In deze 3-daagse cursus tot socratisch gespreksleider leer je een socratisch gesprek op goede wijze te begeleiden. Je doet kennis op van de herkomst en de mechanismen van het socratisch gesprek. Je krijgt intensieve feedback op je wijze van socratisch begeleiden en je leert de socratische houding overbrengen op de groep. Je wordt gevraagd zelfstandig enkele socratische groepsgesprekken te begeleiden en je leert keuzes te maken voor je eigen wijze van begeleiden, toegespitst op je praktijk. We houden op elke cursusdag meerdere socratische gesprekken waarin je stap voor stap geleerd wordt het proces te begeleiden. Als je vooral geïnteresseerd bent in de socratische vraagtechnieken en eerder een socratisch 1 op 1 gesprek dan een groepsgesprek zult voeren, dan is de 2-daagse cursus De kunst van het vragenstellen meer geschikt voor u. Zie hiervoor de cursusagenda.

 

DE PRAKTISCHE DETAILS

 

 • in Huize Frankendael, Amsterdam (vlakbij station Amsterdam Amstel en de afslag Diemen/ Watergraafsmeer).
 • Vooraf wordt een Inleiding Socratisch Gesprek toegezonden. Bestudering daarvan vraagt ongeveer een 1/2  uur.
 • Tijdens de cursusdagen ontvang je intensieve feedback op je socratische, onderzoekende houding van luisteren en vragenstellen en je wijze van het begeleiden van de verschillende stappen van het socratisch gesprek.
 • Je wordt gevraagd tussentijds 2 socratische groepsgesprekken te voeren en daarvan op schrift verslag te doen aan de hand van een uitgereikte checklist. Je ontvangt daarop feedback van de cursusleider.
 • Tijdens de cursus wordt gewerkt met een door Het Socratisch Gesprek ontwikkelde Handleiding©, Draaiboek© en Checklist© waarmee je de stappen van het socratisch gesprek kunt volgen, oefeningen op schrift kunt stellen en eigen notities toevoegen.
 • Bij goed gevolg ontvang je een Basiscertificaat Socratisch Gespreksleider.

 

WAT LEER JE IN DEZE CURSUS TOT SOCRATISCH GESPREKSLEIDER?

 

 • Het leiden van een socratisch groepsgesprek op heldere en prettige wijze.
 • Het bewaken van de gespreksstructuur en -regels zonder de gespreksflow te verstoren.
 • Het onderscheiden van de verschillende toepassingen van het socratisch gesprek.
 • Oefenen voor de groep, met intensieve feedback op je techniek en inzicht.
 • Bovendien ga je kiezen voor een heel eigen aanpak van het socratisch gesprek, passend bij je persoon en werksituatie.

 

ERVARINGEN VAN CURSISTEN:

 

Schermafbeelding 2015-07-06 om 14.06.45Peter Ronner, bestuurder onderwijs, St.O.V.O., Tiel:

“Een Socratisch Gesprek leiden vanuit de structuur naar de beweging van de deelnemers; Marlou helpt je de essentie vast te houden door ruimte te geven en niet los te laten!”


Schermafbeelding 2015-07-17 om 13.35.18Jeroen Filpse, Filosoof, trainer en eigenaar van OVERDENKWERK:

“Een mooie kennismaking met de socratische gespreksmethode. In drie dagen duik je meteen de praktijk in door het het zo vaak mogelijk te doen. En meters maken moet je, want een goede gespreksleider zijn valt bepaald niet mee. Marlou van Paridon coacht je op een ontspannen en toch prikkelende wijze. Ik heb er veel van geleerd.”


Schermafbeelding 2015-07-08 om 10.21.02Petra Jansen-Daemen, Coach, Trekker Duurzame Inzetbaarheid (ING Bank), FNV Loopbaanconsulente (vrijwilligster),

“Mijn professionele coachopleiding bij Annet Brinkhuis in Bussum heb ik aangevuld met specialisatie socratisch gesprek bij Marlou van Paridon. Marlou heeft mij geleerd hoe ik als gespreksbegeleider nog beter mijn empathie kan benutten. Juist door deze in eerste instantie te temperen. Door niet in te vullen voor een ander, door vrij te zijn van oordelen en meningen. Door in eerste instantie feitelijk te blijven en door niet- weten ruimte te geven, is de weg pas echt vrij om tot een kern, een essentie te komen.”

 

PRAKTISCHE DETAILS VAN DEZE CURSUS:

Locatie: Huize Frankendael, Amsterdam
Duur: 3 dagen van 10.00 tot 16.30 uur. Voor data en inschrijving zie de agenda.
Voor wie: Leidinggevende, manager, docent, projectleider, trainer, adviseur, programmaleider, beleidsmedewerker, professional en iedereen die interesse heeft in het begeleiden van een socratisch gesprek.
Prijsindicatie: € 995 per persoon inclusief lunch en consumpties.
Vrijgesteld van BTW vanwege CRKBO registratie.
Bij aanmelding van teams wordt een totaalprijs overeengekomen.
Groepsgrootte: tot 8 personen.
Vooropleiding: Je hoeft geen ervaring te hebben met het socratisch gesprek.
Certificering: Bij goed gevolg ontvang je het certificaat socratisch gespreksleider.

Reserveren en informatie

Je kunt je hieronder aanmelden. Ook als je geen gebruik maakt van de mogelijkheid per IDEAL te betalen wordt je aanmelding geregistreerd. In alle gevallen ontvang je een bevestiging met materiaal ter voorbereiding op de cursus en een factuur. Je kunt ook eerst informatie aanvragen door te klikken op ‘Ik wil meer informatie’.

Cursus Aantal
4 februari, 18 maart en 15 april 2022 - VOL
10 maart, 21 april en 19 mei 2022
Bekijk de algemene voorwaarden
Ik wil meer informatie