Over ons

Het Socratisch Gesprek is in 2012 opgericht door Marlou van Paridon als zelfstandige filosofische praktijk voor training en begeleiding van socratische gesprekken. Onze trainingslocatie is Huize Frankendael aan de Middenweg in Amsterdam.

De visie van Het Socratisch Gesprek is dat de socratische gespreksbenadering niet slechts een methodiek is om ‘vrijblijvend met elkaar te filosoferen’, maar in dienst van ieders dagelijkse praktijk van leven en werken kan staan. De gehanteerde methode is de klassieke methode, ontleend aan de inzichten van Jos Kessels en Erik Boers voor toepassing bij overheid, non-profitorganisaties en bedrijfsleven. De deelnemers in onze trainingen worden gestimuleerd om intensief te oefenen met de gesprekstechnieken en de gespreksstructuur, ook in hun eigen (werk)omgeving.

Naast vier cursussen voor open inschrijving: een cursus socratische basisvaardigheden, een cursus socratisch tweegesprek, een verdiepende cursus tweegesprek en groepsgesprek  en een cursus socratisch gespreksleider, bieden wij in company trainingen op maat en gespreksbegeleiding in organisaties aan.

Marlou van Paridon, MA

“In een socratisch gesprek praten we mét elkaar in plaats van tegen elkaar. We leren kritisch en beter te denken. Door te reflecteren, het oordeel uit te stellen en te confronteren zonder de ander in de verdediging te duwen bereiken we gedragen en fundamentele inzichten.”

Voordat zij Het Socratisch Gesprek oprichtte had Marlou van Paridon ruim 25 jaar in managementfuncties bij overheid en bedrijfsleven gewerkt. Ook had zij als reisjournaliste en uitgever een aantal keren de wereld rondgereisd. Na een studie filosofie aan de UVA en Philosophy of Management and Organizations aan de VU besloot zij van filosofie haar werk te maken. Naast trainer voor Het Socratisch Gesprek is zij momenteel als docent en trainer aan de ISVW in Leusden (Internationale School voor Wijsbegeerte) verbonden. In oktober start daar de door haar ontwikkelde opleiding ‘Verder komen in je werk, praktische filosofie voor professionals’. Contact opnemen kan via: marlouvanparidon@hetsocratischgesprek.nl, of 06 4601 5715.

Tiare van Paridon, MA

“Durf jij te zeggen dat je het niet weet of ergens aan twijfelt? Van Socrates leren we dat we juist en enkel alleen met een niet – wetende houding tot nieuwe kennis komen. Het socratisch gesprek nodigt uit om te twijfelen aan vastgeroeste ideeën en leidt tot beter onderbouwde en doordachte perspectieven.”

Tiare werkt sinds 2020 als trainer en gespreksbegeleider voor Het Socratisch Gesprek in Amsterdam. Daarnaast legt zij zich vanuit haar bedrijf TLvP zelfstandig toe op het geven van gesprekstrainingen en socratische workshops voor jongeren (15 tot 27 jaar) op scholen en cultuurinstellingen. Zij studeerde af aan de UvA met een master Filosofie. Eerder deed zij Antropologische Filosofie in Leiden en Internationale Literatuur aan de VU. Contact opnemen kan via: tiare@hetsocratischgesprek.nl

Heeft u vragen of wilt u contact opnemen?

U kunt bellen, een bericht sturen, of onderstaand formulier invullen.

Mobiel telefoon kantoor: 06 4601 5715

Email: marlouvanparidon@hetsocratischgesprek.nl

Vrijblijvend informatie over de mogelijkheden

Scroll naar boven