Om eens een ander soort gesprek te hebben aan het kerstdiner is beginnen met één vraag die aan iedereen gesteld wordt al genoeg. Dat kan zoiets zijn als ‘noem een hoogtepunt en dieptepunt van dit jaar’. Maar als je met elkaar socratisch wilt reflecteren zijn ander soort vragen geschikter. Voor kerst stel ik voor een begrip te bespreken. Dat is overigens wat Socrates meestal deed. Hij stelde vragen als:

Wat is schoonheid?

Wat is moed?

Wat is vriendschap?

Wat is rechtvaardigheid?

Wat is liefde?

Wat is wijsheid?

Wanneer doe je het goed?

 

Als je een dergelijke vraag niet te zwaar en toch boeiend wilt bespreken kun je het volgende doen:

  1. Stel de vraag aan iedereen tegelijk. Bijvoorbeeld, ‘wat is schoonheid?’ Zeg erbij dat niemand meteen antwoord mag geven, maar…
  2. Iedereen denkt eerst na over een kort antwoord  + een eigen voorbeeldervaring, een situatie uit zijn/haar omgeving waarmee zijn/haar antwoord wordt verduidelijkt (schoonheid is…..dit is mijn ervaring en dat bedoel ik met schoonheid)
  3. Dan geeft iedereen om de beurt zijn antwoord op de vraag -in één zin- en vertelt daarbij de ervaring -in drie zinnen-. Iedereen luistert en niemand reageert meteen.
  4. Daarna voeren jullie het gesprek over de verschillende vormen van schoonheid die iedereen genoemd heeft en vraagt iedereen zich af wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de antwoorden.
  5. Regels: Niemand praat te lang, niemand geeft advies, iedereen luistert naar elkaar en de volgende spreker gaat altijd in op wat daarvoor al gezegd is.
  6. Probeer tot slot met elkaar te komen tot een einddefinitie van schoonheid, één mooie zin die veel zegt.

Succes ermee. En belangrijk: houd er rekening mee dat je gasten dit misschien gewoon niet leuk vinden. Stel het voor maar dring niet aan. Het gaat erom een fijne tijd te hebben met elkaar.

NB Ik ben heel benieuwd naar de uitkomsten! Als je het gedaan hebt, laat weten hoe het ging, wat er uit gekomen is en stuur aan mij op: marlouvanparidon@hetsocratischgesprek.nl. Met foto; dan plaats ik het op deze website. Bedankt alvast.

Geniet ervan, fijne feestdagen en een mooi begin van 2021,

Marlou van Paridon.

Share →
QR Code Business Card