Je mening? Dat is oud denken.

 

“Je mening is het resultaat van ingesleten denkpatronen”, zegt Socrates.

Je ontkomt pas aan die patronen door opnieuw te gaan denken. Nieuw denken kun je alleen aan de hand van een voorbeeld uit je eigen leven.

 

 

WAAR MOET EEN GOED VOORBEELD AAN VOLDOEN?

  • het is eenvoudig
  • het is relevant voor alle gesprekspartners
  • de inbrenger heeft het zelf ervaren (niet van horen zeggen)

 

 

 

ZIE HIER EEN GOED VOORBEELD:

Onlangs leidde ik een groepsgesprek over wantrouwen in zakendoen. ‘Mag je iemand wantrouwen in zaken doen?’ , was de vraag waarmee de aanwezigen kampten. Een van de aanwezigen, Marjolein, had een perfect voorbeeld uit eigen praktijk. Ze vertelde: “Laatst op de Albert Cuyp wees ik bij de bloemenstand een bosje rozen aan dat ik wilde kopen. “Ik pak het wel even van achteren”, zei de verkoopster, waarna ze haar hand ophield voor het geld alvorens het bosje te overhandigen. “Zijn die rozen wel net zo vers als deze hiervoor?”, vroeg Marjolein aan de verkoopster. “Nee, ik verkoop altijd eerst de oude”, was het antwoord. “Mag ik ze even zien?”, vroeg Marjolein daarop. Waarop de verkoopster zei: “Ga jij je bloemen maar lekker ergens anders kopen. Jij vertrouwt mij niet”. Marjolein kon afdruipen.

Dit voorbeeld was het begin van een goed denkgesprek die dag. Alleen als een voorbeeld zó eenvoudig is, kun je met elkaar reflecteren over ieders principes die áchter het dagelijks handelen liggen.

 

Scroll naar boven