Hoe voer een simpel socratisch gesprek op vakantie?

Heb je zin om tijdens de vakantie eens verrassend anders met elkaar in gesprek te gaan? Bijvoorbeeld tijdens de lange autorit met de kinderen? Of samen, op een mooie avond op het strand, of met een groep vrienden rond het kampvuur? 

Hierbij een ultra korte socratische checklist om elkaar alle ruimte te geven in een gesprek en toch tot de essentie te komen. 

  1. Kies met elkaar een onderwerp van gesprek. Bijvoorbeeld liefde, vriendschap, vrijheid, gezondheid of geluk.
  2. Vraag iedereen om na te denken over een eigen ervaring in het afgelopen jaar (één moment) die voor hem of haar sterk verbonden was met dit onderwerp. Bijvoorbeeld als het thema van gesprek vrijheid is. Laat iedereen voor zichzelf – in stilte of op papier – de volgende zin verder afmaken: ‘Dit jaar beleefde ik de grootste vrijheid op het moment dat…’ 
  3. Iedereen krijgt nu een beurt om – 5 minuten lang- vragen te beantwoorden over zijn of haar moment. De anderen stellen simpele, concrete vragen -in de verleden tijd- over die ervaring  (vraag niet naar meningen). Concrete vragen stel je vaak met ‘wie, wat, hoe, wanneer en wat maakte dat’. Vraag bijvoorbeeld: Wie waren erbij? Wat gebeurde er precies? Wat deed jij en wat deed een ander? Wat maakte nou precies dat dit vrijheid voor jou was? 
  4. Iedereen komt aan de beurt om 5 minuten lang over zijn of haar ervaring bevraagd te worden. Ga niet meerdere ervaringen tegelijkertijd bespreken.
  5. Bespreek, nadat iedereen bevraagd is met elkaar: wat zijn de verschillen tussen onze ervaringen? En wat zijn de overeenkomsten? 
  6. Rond af door je allemaal af te vragen: Kunnen we met elkaar tot een definitie komen van wat vrijheid is? De essentie van vrijheid is……

We wensen jullie een fijne vakantie met elkaar

Tiare en Marlou van Paridon,

www.hetsocratischgesprek.nl

Scroll naar boven