Huize Frankendael:

 

DE CURSUS

 

In deze 3-daagse cursus tot socratisch gespreksleider leert u de bewegingen in het socratisch gesprek op prettige en doelmatige wijze te begeleiden. U doet fundamentele kennis op van de herkomst en de mechanismen van het socratisch gesprek. U krijgt intensieve feedback op uw wijze van socratisch vragenstellen en u leert anticiperen op de valkuilen. U wordt gevraagd zelfstandig enkele socratische groepsgesprekken te begeleiden en u leert keuzes te maken voor uw eigen wijze van begeleiden, toegespitst op uw praktijk. We houden op elke cursusdag meerdere socratische gesprekken waarin u stap voor stap geleerd wordt het proces te begeleiden. Als u vooral geïnteresseerd bent in de socratisch vraagtechnieken en eerder een 1 op 1 gesprek dan een groepsgesprek zult begeleiden, dan is de 2-daagse cursus De kunst van het vragenstellen meer geschikt voor u.

 

DE PRAKTISCHE DETAILS

 

 • vrijdagen 9 april, 14 mei en 4 juni 2021
 • in Huize Frankendael, Amsterdam (vlakbij station Amsterdam Amstel en de afslag Diemen/ Watergraafsmeer).
 • Vooraf wordt een Studiemap Socratisch Gesprek toegezonden. Bestudering daarvan vraagt ca. 2 uur.
 • Tijdens de cursusdagen ontvangt u intensieve feedback op uw socratische, onderzoekende houding van luisteren en vragenstellen en uw wijze van het begeleiden van de verschillende stappen van het socratisch gesprek.
 • U wordt gevraagd tussentijds 2 socratische groepsgesprekken te voeren en daarvan op schrift verslag te doen aan de hand van een uitgereikte checklist. U ontvangt daarop feedback van de cursusleider.
 • Tijdens de cursus wordt gewerkt met een door Het Socratisch Gesprek ontwikkelde Handleiding©, Draaiboek© en Checklist© waarmee u de stappen van het socratisch gesprek kunt volgen, oefeningen op schrift kunt stellen en eigen notities toevoegen.
 • Bij goed gevolg wordt u een Basiscertificaat Socratisch Gespreksleider  uitgereikt.

 

WAT LEERT U IN DEZE CURSUS TOT SOCRATISCH GESPREKSLEIDER?

 

 • Het leiden van een socratisch groepsgesprek op heldere en prettige wijze.
 • Het bewaken van de gespreksstructuur en -regels zonder de gespreksflow te verstoren.
 • Het onderscheiden van de verschillende toepassingen van het socratisch gesprek.
 • Oefenen voor de groep, met intensieve feedback op uw techniek en inzicht.
 • Bovendien gaat u kiezen voor een heel eigen aanpak van het socratisch gesprek, passend bij uw persoon en werksituatie.

 

ERVARINGEN VAN CURSISTEN:

 

Schermafbeelding 2015-07-06 om 14.06.45Peter Ronner, bestuurder onderwijs, St.O.V.O., Tiel:

“Een Socratisch Gesprek leiden vanuit de structuur naar de beweging van de deelnemers; Marlou helpt je de essentie vast te houden door ruimte te geven en niet los te laten!”


Schermafbeelding 2015-07-17 om 13.35.18Jeroen Filpse, Filosoof, trainer en eigenaar van OVERDENKWERK:

“Een mooie kennismaking met de socratische gespreksmethode. In drie dagen duik je meteen de praktijk in door het het zo vaak mogelijk te doen. En meters maken moet je, want een goede gespreksleider zijn valt bepaald niet mee. Marlou van Paridon coacht je op een ontspannen en toch prikkelende wijze. Ik heb er veel van geleerd.”


Schermafbeelding 2015-07-08 om 10.21.02Petra Jansen-Daemen, Coach,  Trekker Duurzame Inzetbaarheid (ING Bank), FNV Loopbaanconsulente (vrijwilligster),

“Mijn professionele coachopleiding bij Annet Brinkhuis in Bussum heb ik aangevuld met specialisatie socratisch gesprek bij Marlou van Paridon. Marlou heeft mij geleerd hoe ik als gespreksbegeleider nog beter mijn empathie kan benutten. Juist door deze in eerste instantie te temperen. Door niet in te vullen voor een ander, door vrij te zijn van oordelen en meningen. Door in eerste instantie feitelijk te blijven en door niet- weten ruimte te geven, is de weg pas echt vrij om tot een kern, een essentie te komen.”

 

 

 

PRAKTISCHE DETAILS VAN DEZE CURSUS:

 

Voor wie: Voor leidinggevenden, managers, docenten, projectleiders, trainers, adviseurs, programmaleiders, beleidsmedewerkers, professionals en iedereen die interesse heeft in leiden van een socratisch gesprek.
Data: 9 april, 14 mei en 4 juni 2021
Locatie: Huize Frankendael, Middenweg 72, Amsterdam
Prijsindicatie: € 975,-  per persoon, inclusief lunch, koffie en thee. Vrijgesteld van BTW vanwege CRKBO registratie.
Groepsgrootte: Maximaal 6 personen.
Bijzonderheden: Studiemateriaal wordt u van tevoren toegestuurd.
Resultaat: U leert de groep in de onderzoekende houding te brengen, kritisch te denken, argumenteren en oordeelsvrij vragen te stellen.

U ontvangt het basiscertificaat Socratisch Gespreksleider

Reserveren en informatie

U kunt zich hieronder aanmelden. Ook als u geen gebruik maakt van de mogelijkheid per IDEAL te betalen wordt uw aanmelding  geregistreerd. In alle gevallen ontvangt u een bevestiging met materiaal ter voorbereiding op de cursus en een factuur.  U kunt ook eerst informatie aanvragen door rechtsonder te klikken op ‘Ik wil meer informatie’.

Excuses, de kaartverkoop voor dit event is gesloten, omdat het event reeds verlopen is.