Huize Frankendael:

 

DE CURSUS

In deze 3-daagse cursus tot socratisch gespreksleider leert u een socratisch gesprek op prettige en doelmatige wijze te begeleiden. U doet kennis op van de herkomst en de mechanismen van het socratisch gesprek. U krijgt intensieve feedback op uw wijze van socratisch begeleiden en u leert de socratische houding overbrengen op de groep. U wordt gevraagd zelfstandig enkele socratische groepsgesprekken te begeleiden en u leert keuzes te maken voor uw eigen wijze van begeleiden, toegespitst op uw praktijk. We houden op elke cursusdag meerdere socratische gesprekken waarin u stap voor stap geleerd wordt het proces te begeleiden. Als u vooral geïnteresseerd bent in de socratisch vraagtechnieken en eerder een socratisch 1 op 1 gesprek dan een groepsgesprek zult voeren, dan is de 2-daagse cursus De kunst van het vragenstellen meer geschikt voor u. Zie hiervoor de cursusagenda.

 

DE PRAKTISCHE DETAILS

 

 • in Huize Frankendael, Amsterdam (vlakbij station Amsterdam Amstel en de afslag Diemen/ Watergraafsmeer).
 • Vooraf wordt een Studiemap Socratisch Gesprek toegezonden. Bestudering daarvan vraagt ca. 2 uur.
 • Tijdens de cursusdagen ontvangt u intensieve feedback op uw socratische, onderzoekende houding van luisteren en vragenstellen en uw wijze van het begeleiden van de verschillende stappen van het socratisch gesprek.
 • U wordt gevraagd tussentijds 2 socratische groepsgesprekken te voeren en daarvan op schrift verslag te doen aan de hand van een uitgereikte checklist. U ontvangt daarop feedback van de cursusleider.
 • Tijdens de cursus wordt gewerkt met een door Het Socratisch Gesprek ontwikkelde Handleiding©, Draaiboek© en Checklist© waarmee u de stappen van het socratisch gesprek kunt volgen, oefeningen op schrift kunt stellen en eigen notities toevoegen.
 • Bij goed gevolg wordt u een Basiscertificaat Socratisch Gespreksleider uitgereikt.

 

WAT LEERT U IN DEZE CURSUS TOT SOCRATISCH GESPREKSLEIDER?

 

 • Het leiden van een socratisch groepsgesprek op heldere en prettige wijze.
 • Het bewaken van de gespreksstructuur en -regels zonder de gespreksflow te verstoren.
 • Het onderscheiden van de verschillende toepassingen van het socratisch gesprek.
 • Oefenen voor de groep, met intensieve feedback op uw techniek en inzicht.
 • Bovendien gaat u kiezen voor een heel eigen aanpak van het socratisch gesprek, passend bij uw persoon en werksituatie.

 

ERVARINGEN VAN CURSISTEN:

 

Schermafbeelding 2015-07-06 om 14.06.45Peter Ronner, bestuurder onderwijs, St.O.V.O., Tiel:

“Een Socratisch Gesprek leiden vanuit de structuur naar de beweging van de deelnemers; Marlou helpt je de essentie vast te houden door ruimte te geven en niet los te laten!”


Schermafbeelding 2015-07-17 om 13.35.18Jeroen Filpse, Filosoof, trainer en eigenaar van OVERDENKWERK:

“Een mooie kennismaking met de socratische gespreksmethode. In drie dagen duik je meteen de praktijk in door het het zo vaak mogelijk te doen. En meters maken moet je, want een goede gespreksleider zijn valt bepaald niet mee. Marlou van Paridon coacht je op een ontspannen en toch prikkelende wijze. Ik heb er veel van geleerd.”


Schermafbeelding 2015-07-08 om 10.21.02Petra Jansen-Daemen, Coach, Trekker Duurzame Inzetbaarheid (ING Bank), FNV Loopbaanconsulente (vrijwilligster),

“Mijn professionele coachopleiding bij Annet Brinkhuis in Bussum heb ik aangevuld met specialisatie socratisch gesprek bij Marlou van Paridon. Marlou heeft mij geleerd hoe ik als gespreksbegeleider nog beter mijn empathie kan benutten. Juist door deze in eerste instantie te temperen. Door niet in te vullen voor een ander, door vrij te zijn van oordelen en meningen. Door in eerste instantie feitelijk te blijven en door niet- weten ruimte te geven, is de weg pas echt vrij om tot een kern, een essentie te komen.”

 

PRAKTISCHE DETAILS VAN DEZE CURSUS:

Locatie: Huize Frankendael, Amsterdam
Duur: 3 dagen van 10.00 tot 16.30 uur. Voor data en inschrijving zie de agenda.
Voor wie: Leidinggevende, manager, docent, projectleider, trainer, adviseur, programmaleider, beleidsmedewerker, professional en iedereen die interesse heeft in het begeleiden van een socratisch gesprek.
Prijsindicatie: € 975 per persoon inclusief lunch en consumpties.
Vrijgesteld van BTW vanwege CRKBO registratie.
Bij aanmelding van teams wordt een totaalprijs overeengekomen.
Groepsgrootte: tot 6 personen.
Vooropleiding: U hoeft geen ervaring te hebben met het socratisch gesprek.
Certificering: Bij goed gevolg ontvang u het certificaat socratisch gespreksleider.

Reserveren en informatie

U kunt zich hieronder aanmelden. Ook als u geen gebruik maakt van de mogelijkheid per IDEAL te betalen wordt uw aanmelding geregistreerd. In alle gevallen ontvangt u een bevestiging met materiaal ter voorbereiding op de cursus en een factuur. U kunt ook eerst informatie aanvragen door te klikken op ‘Ik wil meer informatie’.

Cursus Aantal
16 september, 14 oktober en 11 november 2021
1 oktober, 5 november en 3 december 2021
Bekijk de algemene voorwaarden
Ik wil meer informatie